
ورم چیست؟
ادم (Edema ) ، ورم یا خیز یک نوع پاسخ طبیعی بدن به یک التهاب یا آسیب می تواند می باشد. به عنوان مثال پیچ خوردگی مچ پا ، نیش زدن زنبور و یا عفونت پوست و ….باعث بروز ورم در قسمت مزبور می شود . ورم می تواند در قسمت کوچکی از بدن رخ دهد یا تمام بدن را فرا بگیرد. ورم در اثر ترواش مایعات از مویرگ های خونی به بافت اطراف آن و تجمع مایعات در بافت های بدن ایجاد می شود. مصرف داروها ،عفونت ها ،بارداری و بیماری های زیادی می توانند باعث ورم بدن شوند.

ورم خطرناک است؟
اما باید گفت که هر ورمی خطرناک نیست و خوشبختانه اکثر علل ورم قابل درمان هستند. همه ما بنا به شرایط ممکن است تجربه ورم یا ادم را در یک یا چند منطقه بدن مان را داشته باشیم و اگر خوش شانس باشیم این ورم بعد از مدتی خود به خود می تواند رفع شود اما گاهی از اوقات ورم ها سمج هم می شوند و ممکن است بعد از چند روز محو نشوند و می توانند نشانه یک بیماری مهم مانند :بیماری های کلیوی ،کبدی ، قلبی و ….باشند. متاسفانه در چنین شرایطی این نوع ورم ها اگر جدی گرفته نشوند ، ممکن است جان شما را به خطر بیاندازد چرا که در بیشتر مواقع بیماری پنهانی در پشت آن در حال پیشترفت می باشد. اگر علت ورم به موقع تشخیص داده شود قابل درمان است اما اگر برای درمان آن دیر اقدام شود احتمال دارد فرد دچار عوارض بالقوه خطرناکی شود

ورم انواع مختلفی دارد : ورم به طور کلی به ۲دسته تقسیم می شود
. ۱_ورم های کلی یا منتشر در تمام بدن ؛ در تورم های سراسری یا عمومی بدن در بیشتر موارد باید دنبال یک بیماری بود .معمولا به دلیل افزایش فشار داخل وریدها ایجاد می شوند. به عبارت دیگر وریدی که باید مایع را از فضای میان بافتی برگرداند دچار افزایش فشار شده و ورم ایجاد می کند. از علل شایع ورم های کلی می توان به کمبود پروتئین های داخل خون به خصوص آلبومین اشاره کرد .بیماری های کبدی نیزمی توانند باعث کاهش تولید آلبومین در بدن شوند. یکی دیگر از موارد شایع آن نارسایی قلبی می باشد که دراین شرایط خون داخل سیاهرگ ها به دلیل ناتوانی قلب در پمپاژ خون نمی تواند به درون قلب تخلیه شود و فشار داخل این سیاهرگ ها بالا رفته و مایع زیادی در بافت ها جمع می شود .البته گاهی به دلیل وجود یک لخته خون در سیاهرگ ها که به آن ترومبوز وریدی می گویند ،یکی از پاها ورم می کند .در حالی که در نارسایی قلبی هر دو پا دچار تورم می شوند. کم کاری تیروئید نیز از دیگر بیماری هایی هستند که باعث ورم کلی بدن می شوند.یک روش راحت برای تشخیص ورم ناشی از کم کاری تیروئید ،فشار انگشتی است. به این معنی که وقتی روی ساق پا در قسمت داخلی با یک انگشت فشار وارد می کنیم یک گودی ایجاد می شود که در اصطلاح به آن ادم گوده گذار می گویند.باید توجه داشت که در ورم ناشی از کم کاری تیروئید ، ما ادم گوده گذار نداریم…
۲_ ورم های موضعی که بیشتر مشاهده می شود و اغلب زیر پلک یا دست و پا گرفتار می شود .در واقع ممکن است ضربه به عروق دست و پا موجب انسداد عروق شده و اندام را دچار ادم یا تورم کند. اغلب تورم های موضعی بی خطر هستند ،اما باید توجه کرد که اگر این تورم موضعی نوعی ترومبوفلبیت باشد ،خطرناک خواهد بود.افرادی که سابقه واریس پا داشته باشند یا به هر دلیلی دچار اختلال عروقی شده باشند و متوجه شوند که پایشان دچار تورم ناگهانی شده است، باید دقت کنند ممکن است که لخته ای خون در عروقشان ایجاد شده باشد و احتمال بروز آمبولی ریه در این افراد بسیار جدی باشد. بنابراین با تاکید به این دسته افراد توصیه می کنیم که خودسرانه دارو مصرف نکنند و بلافاصله به متخصص قلب و عروق مراجعه نمایند. ورم ها را همچنین می توان به دو نوع : گوده گذار غیر گوده گذار تقسیم کرد . همانطور که در بالا توضیح داده شد در ورم های گوده گذار وقتی دست مان را روی منطقه ورم کرده می گذاریم و ۳۰ ثانیه نگه می داریم و بعد برمی داریم جای آن در ناحیه باقی می ماند .این حالت ناشی از تغییر مایع میان بافتی زیر سلول هاست که به اطراف منتقل می شود و گودی در آن ناحیه ایجاد می کندورم گوده گذار معمولا به علت چند دسته از بیماری های کلی مانند: بیمارهای کلیوی ( سندروم نفروتیک و…) ،قلبی ،کبدی ،کمبود پروتئین و ….ایجاد شوند . اما در ورم های غیر گوده گذار با فشار انگشت ،جای آن باقی نمی ماند.بیشتر به دنبال اختلالات سیستم لنفاوی یا اختلال در بازگشت وریدی اتفاق می افتند و معمولا موضعی هستند ؛ برای مثال ممکن است فردی در لگن جراحی شود و به دنبال آن یکی از پاهایش ورم کند یا ممکن است سینه و غدد لنفاوی اش را جراحی کنند و به دنبال آن یکی از دستانش ورم کند یا فرد عمل قلب باز انجام داده باشد و به دلیل اینکه از ناحیه پایش یک تکه ورید برداشته شده دچار ورم منطقه ای در آن قسمت از پا شده است.
در بسیاری از موارد دیده می شود که بسیاری از ورم ها مقطعی هستند و نیازی به درمان خاصی ندارند. به عنوان مثال بیشتر نانواها به دلیل نوع شغلشان ساعت های زیادی از روز را مجبورند ایستاده کار کنند و هنگام شب پاها اندکی دچار ورم خواهند شد که با دراز کشیدن برطرف می شود.در خانم های باردار هم اواخر حاملگی به خاطر فشار جنین روی وریدهای شکم ،پاها ورم می کنند که کاملا طبیعی است.
- clevertens
- اسفند 7, 1401
- 129 بازدید